Inspiratiemiddag onderbouw in Rijssen

Geschreven op dinsdag 14 maart 2017

 

Komt u ook op onze onderbouwmiddag? 

Of u nu op zoek bent naar een nieuwe kleutermethode of geïnteresseerd bent in onderzoekend en ontwerpend leren met kleuters, tijdens onze onderbouwmiddag bieden wij een diversiteit aan workshops die u niet wilt missen. De workshops bestaan uit verschillende informatie- en inspiratierondes.

Informatierondes
Tijdens de informatierondes krijgt u uitgelegd hoe kleuters spelend leren aan de hand van een kleutermethode. Er wordt verteld over de domeinen, organisatie, differentiatie, het volgen van de ontwikkelingen met bijbehorende registratie en softwarecomponenten.

De methodes die gepresenteerd worden:

  • Onderbouwd (Klassewerk)
  • Schatkist (Zwijsen)
  • Kleuterplein (Malmberg)

Inspiratierondes
De inspiratierondes nemen u mee in de wereld van onderzoekend en ontwerpend leren en het werken met 21e eeuwse vaardigheden met kleuters. De volgende onderwerpen worden aangeboden:

  • Blink ook in de onderbouw met muziek en Engels (Blink educatie)
  • Techniektalent ontwikkelen met kleuters (Anika Embrechts, Saxion Hogeschool)
  • Ontwikkelingsmaterialen van nu (Educo)
  • Speel je mee met LiLaLand? (Lilaland) 

Tijdens deze middag is het tevens mogelijk om de methodische en ontwikkelingsmaterialen te bekijken. Scroll verder naar onderen voor de precieze inhoud van de informatie- en inspiratierondes.

Datum, inschrijven, locatie en programma

Datum
Woensdag 5 april 2017 - inschrijven

Locatie
Informatiecentrum Heutink
Morsweg 10
7461 AG Rijssen

Tijdsprogramma

 13.30 – 14.00 uur  inloop 
 14.00 – 14.45 uur  ronde 1
 14.50 – 15.35 uur  ronde 2
 15.45 – 16.30 uur  ronde 3

    

Inhoud informatie- en inspiratierondes

Onderbouwd | Speels werken aan doelen, ervaar onderbouwd zelf!
Kleuters kunnen niet lezen, niet schrijven en zich mondeling slechts beperkt uitdrukken. Maar spelen kunnen zij als geen ander. Er bestaat een duidelijke verhouding tussen spelen en het opdoen van kennis. Door middel van het spelen van een spel kan een kind beoogde leerdoelen behalen. Het zorgt ervoor dat kleuters op een ontspannen manier kennis vergaren die zij in de volgende groepen nodig hebben om de leerstof te kunnen begrijpen. Grondbeginselen van taal, rekenen en schrijven zijn zo eenvoudig aan te leren. Het speels, bewust en doelgericht stimuleren van de ontwikkeling van kinderen vormt de basis van Onderbouwd. Ervaar het succes van deze methode zelf in deze informatieronde!

Schatkist | Met Schatkist brengt u het kleuteronderwijs tot leven! 
Met Schatkist editie 3 daagt u elke kleuter op zijn eigen niveau uit met een verantwoord en passend aanbod. Schatkist laat kinderen verwonderen en ontdekken in een eigentijdse, speelse en rijke omgeving. Met bijvoorbeeld animatiefilmpjes, letterfilmpjes, gerichte spelactiviteiten en tips voor het ontwikkelen van ‘21st century skills’, zoals creativiteit. Alle ontwikkelingsgebieden en doelen komen aan bod, óók wetenschap & technologie. U heeft alle ruimte voor eigen activiteiten en u krijgt alle ondersteuning bij het volgen van de ontwikkeling van elk kind. En dat alles met de leukste en kleurrijkste materialen voor kleuters. Kortom, met Schatkist brengt u het kleuteronderwijs tot leven!

Kleuterplein | De nieuwe editie van Kleuterplein: daar zit álles in!
Tien domeinen met hun eigen leerlijnen en lesdoelen. Zestien thema’s waarmee u een rijke en speelse leeromgeving creëert. Talloze opdrachten, activiteiten en extra’s om elke dag iets nieuws te doen. En alle vrijheid om uw eigen tempo te bepalen en activiteiten in te brengen. Dát is de nieuwe editie van Kleuterplein. Een complete methode die alles biedt wat u nodig heeft om verantwoord kleuteronderwijs te geven. En de kleuters zelf? Die genieten van alle leuke materialen en speelse activiteiten. En natuurlijk van hun vriendje Raai de Kraai. Zo wordt spelen leren, en leren spelen. Met de meest complete kleutermethode ooit. Kleuterplein, daar zit echt álles in! 

Blink | Blink ook in de onderbouw!
Blink maakt vernieuwende, digitale lesmethodes waarbij het bereiken van de leerling het uitgangspunt is. Onze lesmethodes richten zich op het prikkelen en nieuwsgierig maken van leerlingen, zodat ze vooral veel zelf ervaren en ontdekken. In de onderbouw kun je werken met onze methode Groove.me (Engels voor groep 1 t/m 8) en Kazoo (Muziek voor groep 1 t/m 8). Bij beide methodes staat in de onderbouw het zelf doen en ontdekken centraal. Kinderen gaan bijvoorbeeld (Engelse) liedjes zingen en maken samen muziek. Muziek leent zich ook uitstekend voor lessen Engels in groep 1 t/m 4. Jonge kinderen willen immers niets liever dan zingen, dansen en bewegen. De liedjes voor de kleuters sluiten aan bij de thema’s die gangbaar zijn in de onderbouw, zoals de seizoenen en dieren. Ook zijn er everyday songs (routineliedjes) om samen mee te zingen. In deze kennissessie ontdek je meer over onze methodes voor de onderbouw. We bekijken samen een aantal lessen en doen een paar opdrachten. Hierna kan je zelf aan de slag met de proeflessen.

Techniektalent ontwikkelen met kleuters | Anika Embrechts, Saxion Hogeschool
Jonge kinderen zijn vaak erg nieuwsgierig naar de wereld om zich heen en willen van alles ontdekken. Door die natuurlijke nieuwsgierigheid en verwondering van jonge kinderen is dit dan ook een ideale leeftijd voor kinderen om technische concepten te ontdekken die ze tijdens het dagelijkse spel op de kleuterschool tegenkomen. Veel techniektalentontwikkeling richt zich echter hoofdzakelijk nog op groep 5 t/m 8 van de basisschool, terwijl veel onderwijsmateriaal en thema’s voor kleuters juist uitermate geschikt zijn om kinderen op een speelse manier ook kennis te laten maken met techniek. In deze inspiratieronde laten we deelnemers hands-on ervaren welke mogelijkheden er zijn om techniektalent bij kleuters in uw klas te ontwikkelen en stimuleren. We kijken daarbij naar mogelijkheden om dit direct in uw eigen klas in te zetten. Dit doen we aan de hand van een aantal voorbeeldworkshops voor kleuters, waarin allerlei techniekconcepten (vooral kerndoel 42 en 44-46) en onderzoekend en ontwerpend leren spelenderwijs aan bod komen. Via verhalend ontwerp wordt nauw aangesloten bij de belevingswereld van kleuters en wordt er doelbewust een extra technieklaag geïntegreerd in de lessen. Hierdoor ontwikkelen kleuters spelenderwijs techniekconcepten én wordt de basisontwikkeling extra gestimuleerd.

Ontwikkelingsmaterialen van nu | Educo
De meeste kinderen zijn dol op spelen en leren op een tablet. Maar we weten ook dat werken met tastbaar ontwikkelingsmateriaal krachtige leermomenten geeft.  Ervaar tijdens deze inspiratieronde de nieuwste trends op het gebied van ontwikkelingsmaterialen en ontdek ook wat er gebeurt als beide werelden samenkomen en ‘old school’ ontwikkelingsmaterialen gaan communiceren met apps. 

Speel je mee met LiLaLand? | LiLaLand
Speel je mee in Li La Land?’ prikkelt de nieuwsgierigheid en voedt kinderen in hun vrije spel en natuurlijke behoefte om te ontdekken:? Verwonderen, Verkennen en Experimenteren! Alle leer- en ontwikkelgebieden worden op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden. Het biedt volop ruimte voor de 21e eeuwse vaardigheden en creatieve uitdagingen op het gebied van:Wetenschap & technologieRekenen & taalNatuur & milieuKunst & cultuurMaak kennis met de 10 karakters uit Li La Land. Zij nemen de kinderen mee in een fantasievol avontuur met altijd een uitdaging en vragen de kinderen om mee te helpen met het vinden van oplossingen. Kinderen komen vanuit het verlangen om zelf aan de slag te gaan spelenderwijs tot hun eigen oplossing. Ervaar zelf de activiteiten die met kleuters gedaan kunnen worden. Na deze workshop wilt u morgen gelijk aan de slag met de kleuters uit uw klas!!

Meer informatie & eventkalender 

Voor meer informatie over de events kunt u een mail sturen naar infomiddag@heutink.nl. Benieuwd naar onze eventkalender voor het gehele schooljaar 2016 - 2017? Bekijk hier alle events.